Slimmer, sneller en efficiënter

Binnen de maakindustrie blijft men continu innoveren. Er worden steeds slimmere oplossingen bedacht voor moeizame, gevaarlijke of tijdrovende processen. We willen steeds meer investeren in een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Oude technieken, zoals chemisch etsen en mechanisch graveren, worden vervangen door nieuwe technieken, zoals lasergraveren, omdat dit een beter en sneller resultaat oplevert. Processen worden steeds verder geautomatiseerd, omdat we sneller willen werken met een lager foutpercentage. Ook Lion Lasers ziet steeds meer die groeiende vraag naar slimmer, sneller en efficiënter produceren. En dat vertalen wij naar geautomatiseerd graveren.

Een medewerker die af en toe een typeplaatje in de machine legt om te graveren werkt prima. Maar wanneer er honderden of duizenden plaatjes achter elkaar van een serienummer of logo moeten worden voorzien, willen we niet dat er tijd verloren gaat aan deurtje open, deurtje dicht, bestand opzoeken, enz. Zowel bij oplopende serienummers, unieke codes als statische codes kan de productie geautomatiseerd worden. Dit biedt ook een mooie oplossing voor bijvoorbeeld het coderen van productonderdelen of het personaliseren van producten. Daarbij kan ook de belading van de toevoer geautomatiseerd worden. Daardoor hoeft de medewerker niet meer het product op de band te leggen, maar pakt een robotarm het product van de voorraadstapel. Hoe waardevol mensen in de productie ook kunnen zijn, een geautomatiseerde machine kan het proces versnellen en menselijke fouten voorkomen.

Maar automatisering gaat veel verder dan alleen een geautomatiseerde doorvoer met robotarm. Smart manufacturing is niet alleen het slim en efficiënt produceren, maar ook de voorbereiding die daaraan voorafgaat. De klant wil vanaf zijn bureaustoel een tekening uploaden en met 1 klik op de knop het productieproces starten. Tekeningen e-mailen of instellingen met de hand invoeren is achterhaald. Webshops voor de maakindustrie zijn al volop aanwezig. Daarbij voert de klant zijn wensen in in een online portaal, waarna de wensen automatisch omgezet worden in een werkbestand. Het werkbestand met aanhangende klantdata vormt vervolgens de start van de automatische productie bij de fabrikant. Maar we willen nog verder innoveren. Want men wil het nog beter en makkelijker. De volgende stap is de communicatie tussen het ERP systeem van de klant en het ERP systeem van de leverancier. Zodra het systeem van de klant detecteert dat een product bijna op is, gaat er automatisch een signaal voor de inkoop van het product naar de leverancier.

We moeten echter niet doorslaan in alles maar standaard automatiseren. Lion Lasers vindt het belangrijk samen met zijn klant te kijken naar wat voor deze specifieke klant de beste oplossing is. Gaat een robotarm of een werknemer de toevoer voorzien? Zijn de handelingen van de operator wel arbeidsvriendelijk? En wie gaat de machine onderhouden? In wat voor soort omgeving komt de machine te staan? Naast standaard machines komt er dus ook maatwerk bij kijken. En laat Lion Lasers daar nou heel goed in zijn. Want Lion Lasers ontwerpt en bouwt in eigen huis.

Ook jouw productieproces optimaliseren?

Wil jij zelf ook het productieproces optimaliseren in jouw organisatie of heb je een andere vraag over lasermachines? Wij denken graag met je mee!