Van alarmsystemen tot laser-geweren en zwaarden.

Lasers zijn spannende apparaten. Let er maar eens op, in elke film waarin de held wat moeilijks moet doen komt er een laser in voor. Van alarmsystemen tot laser-geweren en zwaarden. Met een ‘Zwoeing’ zie je een rode laserstraal voorbij vliegen en met veel geweld zit er een deuk in een stalen deur. Maar licht van opzij is onzichtbaar. Licht moet je ogen raken om het te kunnen zien en buiten Hollywood betekend dat met onze lasers het einde van je ogen.

Het moge duidelijk zijn, ik ben een wetenschapper en niet altijd de beste om een film mee te kijken. Mijn naam is Edwin Kroon en bij LionLasers ligt mijn passie in efficiëntie. Hoe meer klusjes ik tegelijkertijd kan doen hoe meer tijd ik over houd voor de leuke dingen. Terwijl ik dit typ laat ik 2 verschillende lasers een moeilijke gravure plaatsen en werk ik dus voor 3. Dit is heel (bio)logisch, de natuur doet niks anders. Een veer van een vogel doet ook meerdere dingen tegelijkertijd: het isoleert enorm goed, aerodynamisch heel efficiënt, water afstotend en ook nog eens in de juiste (schut)kleur.

Ik wil dat onze gravures, net als onze lasers, ook multifunctioneel worden. Want een veer is van keratine gemaakt, net als hoofdhaar. En iedereen met lang haar kan beamen dat dat best lang nat blijft. Waterafstotendheid, ‘hydrofoob’ (hydro=water, fobie=angst/afstoten) zit dus niet in het materiaal, want dat is voor beide keratine, maar in de structuur. Dus iets wat niet hydrofoob is kan door een structuur wel hydrofoob gemaakt worden. En zou je deze structuur ook om kunnen draaien zodat het water aantrekt? Zou dat dan met olie of lucht ook kunnen?

Vanuit mijn studie Dierwetenschappen wist ik al dat dieren deze nanostructuren al gebruiken voor extra functies naast hydrofobie/hydrofilie. Bijvoorbeeld haartjes om tegen glas te blijven kleven (Gekko), naaldjes om bacteriën te doden (vlinder), lamellen om licht van kleur te veranderen (ijsvogel/pauw) en een honingraat-structuur tegen condensatie (mug).
Door met de laser deze structuren te imiteren kan ik de effecten mee nemen naar een ander materiaal zodat ik ’s ochtends geen verstopt doucheputje vind, niet uitglijd op een bevroren straat en mijn autoruit nooit meer hoef te krabben.

Om een multifunctionele gravure zo snel en goed mogelijk te ontwikkelen werk ik nauw samen met een aantal universiteiten en hogescholen. Dankzij hun elektronenmicroscoop kan ik tot op de 0,0001mm nauwkeurig zien wat de laser doet. En doordat ik dat kan zien kunnen zij een alvleesklier-op-een-chip ontwikkelen en is diabetes binnenkort verleden tijd. Even nog ter vergelijking: een menselijk haar is 0,2-0,6mm dik.
Dit is alleen maar voor elkaar te krijgen als de laser tot in het extreme accuraat en precies is, naast betrouwbaar. En dat krijg ik voor elkaar doordat ik, mede dankzij de elektronenmicroscoopfoto’s, met de bouwers en ontwerpers van de machine direct kan overleggen en uitleggen wat ik nodig heb. En dit kan alleen bij LionLasers.

Afgezien van alle toekomstige mogelijkheden zorgen al deze experimenten er vandaag voor dat iedereen die een LionLaser koopt alleen maar de ‘start’ knop hoeft in te duwen en niet uren hoeft te zoeken of experimenteren tussen de miljarden mogelijke instel-combinaties. Als een laser een auto zou zijn, is een LionLaser een auto met Nederlandse chauffeur.

Ook jouw productieproces optimaliseren?

Wil jij zelf ook het productieproces optimaliseren in jouw organisatie of heb je een andere vraag over lasermachines? Wij denken graag met je mee!