De nieuwste ontwikkeling in duurzame bedrijfsvoering is het inzetten van lasergraveermachines bij het aanbrengen van logo’s en markeringen op producten. Lasergraveermachines hebben een aantal interessante voordelen op het vlak van duurzaamheid, kostenbesparing en afvalvermindering.
Nooit meer stickers of labels printen en plakken, maar wel een goed zichtbare gravure op uw producten? Het is mogelijk door de inzet van duurzame lasergraveermachines.

Is lasergraveren duurzaam?

We kunnen volmondig beamen dat het laseren van producten bijdraagt aan duurzaamheid en een duurzame bedrijfsvoering. Lasergraveermachines spelen namelijk een belangrijke rol bij het bevorderen van duurzaamheid in het productieproces, doordat traditionele stickering en het gebruik van inkt door het lasergraveren vervangen wordt. Dit kan gebeuren door een klein laagje weg te halen van het materiaal of het materiaal te verkleuren door middel van lasertechniek. Daardoor wordt een tekst, code of afbeelding zichtbaar in het materiaal zonder gebruik van externe materialen. Lasergraveren is daarom sterk van invloed op de duurzaamheid bij het aanbrengen van teksten, codes en afbeeldingen op materialen en producten.

7 Duurzame voordelen van laser graveren

Er zijn veel voordelen aan het aanbrengen van markeringen door middel van een lasergravure. Niet alleen op het vlak van duurzaamheid, maar ook qua kostenbesparing. We zetten de 7 belangrijkste redenen voor u op een rij:

1. Langdurige markeringen bij duurzaam lasergraveren

Lasergravures bieden duurzame markeringen die bestand zijn tegen slijtage en vervaging. De gegraveerde markeringen bevinden zich direct in het materiaal, in plaats van op het oppervlak te worden aangebracht, door middel van stickering of labeling. Met lasergravure kan informatie, zoals logo’s, barcodes of serienummers, direct in het materiaal worden gegraveerd. Dit resulteert in duurzame markeringen die niet vervagen of loslaten zoals stickers dat vaak wel doen. Ook zijn de markeringen bestand tegen externe invloeden zoals wrijving, chemische stoffen of blootstelling aan het weer. Dit zorgt voor langdurige en permanente markeringen die de levensduur van het product verlengen.

RVS gestraald lasergravure | Lion Laser

2. Minimaal afval

Lasergraveermachines genereren weinig afval, omdat het materiaal door middel van een laserstraal rechtstreeks van het oppervlak verwijderd wordt of het materiaal verkleurd wordt door warmte, zonder extra lagen of materialen toe te voegen. Dit vermindert het gebruik van verbruiksartikelen en kan kostenbesparingen opleveren op lange termijn. Daarnaast vermindert dit de productie en het weggooien van stickers, waardoor de milieubelasting wordt verminderd.

Een lasergraveermachine kan 1 kg plastic per minuut besparen!
In 2016 produceerden we 650 miljoen stuks plastic flessen met een kleurrijke wikkel in NL. Een plastic wikkel weegt 0,7 gram. Dat is jaarlijks 455 ton aan plastic-wikkels. Gemiddeld is dat 1 kg aan plastic wikkels per minuut. Door het inzetten van lasermachines draagt u met uw bedrijfsvoering sterk bij aan het minimaliseren van onnodig plastic afval.
Bron: Plastic Soup Foundation nieuwsartikel ‘1 miljoen flesjes per minuut.

3. Kosten-efficiënt

Lasergraveren is het permanent ‘bedrukken’ voor doeleinden zoals logo’s, traceerbaarheid, herkenbaarheid en houdbaarheid van producten en verpakkingen. Lasergraveren is een ideale vervanger van drukkosten, inkjetprinters en labelmachines, omdat kosten voor verbruiksmiddelen verleden tijd zijn. 

4. Energie-efficiëntie

Hoewel lasergraveermachines krachtige laserstralen gebruiken, zijn ze over het algemeen energiezuinig in vergelijking met andere productiemethoden. Moderne lasergraveermachines zijn ontworpen om energie-efficiënt te zijn en kunnen de energiekosten verlagen in vergelijking met alternatieve methoden zoals zeefdrukken of stickerproductie.

 

LionUV graveren HDPE fles Jomi | Lion Laser

5. Recyclebaar

Verpakkingen zijn beter recyclebaar als het van één zuiver materiaal gemaakt is en dus vrij van onzuiverheden, zoals bijvoorbeeld etiketten, niet-afwasbare lijm of inkt. In principe heeft elke toevoeging een belemmering voor het recyclingproces. Met een lasergravure wordt niets toegevoegd, maar de gravure is wel permanent zichtbaar in het product. Door de afwezigheid van toe te voegen materialen is de recyclebaarheid van een product met lasergravure veel beter dan een bedrukt of gelabeld product.

6. Duurzaam lasergraveren door chemisch-vrije markeringen

Bij het stickeren van producten worden vaak lijm en oplosmiddelen gebruikt, wat kan leiden tot chemische verontreiniging en schadelijke dampen. In tegenstelling hiermee vereist een lasergravure geen gebruik van chemische stoffen, waardoor het proces milieuvriendelijk is en een veiligere werkomgeving biedt voor uw werknemers.

7. Flexibiliteit en aanpasbaarheid van de lasermachine

Lasergraveermachines bieden een hoge mate van flexibiliteit en kunnen verschillende materialen, zoals hout, metaal, leer en plastic graveren. Met een lasergraveermachine kunnen individuele items gemakkelijk worden gemarkeerd met specifieke informatie, zoals namen, datums of aangepaste ontwerpen. Het ontwerp hiervoor is makkelijk te wijzigen en direct door de laser aan te brengen na het instellen van de lasergraveermachine.

 

Duurzaam lasergraveren door de inzet van lasergraveermachines

Met de vele voordelen en mogelijkheden die lasergraveermachines bieden, is het de moeite waard om contact op te nemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in lasertechnologie. Of het nu gaat om het personaliseren van uw producten, het creëren van hoogwaardige en duurzame markeringen, of het verbeteren van de efficiëntie van uw productieproces, lasergraveren kan veel voor uw bedrijf betekenen.

Neem vandaag nog contact op met Lion Lasers en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het realiseren van uw lasergraveer behoeften. Samen kunnen we uw visie omzetten in realiteit en uw bedrijf laten groeien met behulp van deze geavanceerde en veelzijdige technologie.

Duurzaam lasergraveren | Lion Laser