Nederlands English

Coderen met een lasersysteem


Coderen met een lasersysteem

Hoewel het bij veel mensen nog onbekend is, worden er al heel veel producten met lasers gegraveerd. Ongemerkt kom je in het dagelijkse leven diverse voorbeelden tegen. Van het merkje op de keukenkraan, het serienummer in je mobieltje en de cijfers op het dashboard van je auto tot zelfs de letters op je toetsenbord! Maar ook op etenswaren en verpakkingen, zoals de houdbaarheidsdatum van het pak soep voor een snelle maaltijd. En in de nabije toekomst ontdek je misschien wel de lasermarkering op het gekookte eitje aan het zondagse ontbijt.

Toch kom ik ook nog heel veel etenswaren tegen met THT-inktbedrukkingen die gemakkelijk door een lasercodering te vervangen zijn. En de voordelen zijn niet gering, zowel op het gebied van kosten, arbeidsomstandigheden en flexibiliteit als duurzaamheid en reproduceerbaarheid. Zo is een codeerlaser wel wat duurder dan een gemiddeld inkjetsysteem, maar de variabele kosten zijn veel lager. Zo hoef je nooit meer inkt in te kopen. De service aan het lasersysteem is minimaal. Bovendien is de markering veel constanter van kwaliteit en zijn de verstopte inktkoppen, inktwissels, vlekken en bijbehorende stilstand van de productieband uit de wereld.

Het kan wel betekenen dat de productverpakking en/of bedrukking iets aangepast moet worden. Bijvoorbeeld door in het ontwerp een donker gekleurd vlakje op te nemen waar de laser door het verwijderen van de drukinkt een contrastrijke markering kan maken. Een aandachtspunt bij bederfelijke waren is de barrièrelaag van de verpakking. In praktijk blijkt echter altijd wel een geschikte plaats mogelijk, zelfs als de verpakking al op minimum dikte is uitgekiend. En zelfs natuurlijke verpakkingen zoals een eierschaal blijken bestand tegen een lasermarkering.

Door de directe kostenvermindering (inkt en service) worden de aanschafkosten van een codeerlaser meestal in een paar jaar terugverdiend. De besparing op indirecte kosten kan echter nog veel groter zijn. Zo verdiende de fabrikant van de soepfabriek de aanschaf van drie markeerlasers al in het eerste jaar terug omdat ze door problemen met de inktsystemen grote partijen pakken soep moesten vernietigen. Alleen maar omdat de houdbaarheidsdatum onleesbaar was!

Bij Lion Lasers testen we kosteloos voor u of lasercoderen van uw product mogelijk is. Want wij geloven dat er nog veel te besparen valt op het gebied van kosten en duurzaamheid van productcoderingen.