Veelgestelde vragen
Over Lasers
De lijst van veelgestelde vragen wordt doorlopend aangevuld. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten en dien hier jouw vraag in.
Een laserstraal is een hele felle lichtbundel waarbij alle energie in 1 heel klein punt kan worden gefuseerd. Door de enorm hoge vermogensdichtheid kan materiaal tot verkleuren, smelten of zelfs verdampen gebracht worden.
Met één laser kunnen niet alle materialen bewerkt worden. Maar voor bijna alle materialen heeft Lion Lasers wel een geschikt lasersysteem in haar assortiment. We bekijken graag met u of door u gewenste materialen met één systeem kan worden bewerkt.
Over Laserbronnen
Bekijk de vragen over de laserbronnen hier.
Bij een fiber laser wordt de laserstraal in een glasvezel opgewekt. Logischerwijze wordt bijna altijd ook een glasvezel gebruikt om de laserstraal naar de bewerkings kop te transporteren. De CO2-laserstraal wordt opgewekt in een CO2-gas. De laserstraal heeft een langere golflengte (10640 nm) waardoor andere materialen kunnen worden bewerkt. Een fiberlaser is met name ideaal voor metalen en sommige kunststoffen. De CO2-laser kan weer (veelal organische) materialen bewerken welke met een Fiberlaser niet mogelijk zijn.
Een UV laser heeft een nog kortere golflengte (in ons geval 355 nm) dan de Fiber-laser (met 1064 nm). Hierdoor kan de UV-laser bepaalde materialen bewerken waar de fiber-laser moeite mee heeft of zelfs geen effect. Door de kortere golf is ook een kleinere focus spot mogelijk waardoor een hoge energiedichtheid mogelijk is.
Een Q-switch is een opto-elektronisch element wat als een deurtje voor de laser fungeert. De pulsen worden gevormd door het deurtje open en dicht te doen. Het nadeel hiervan is dat de eerste pulsen vaak een veel hoger vermogen geven dan de pulsen verderop in de pulstrein. Hierdoor kan een gravure een minder egaal uiterlijk krijgen of lelijke putjes in de strepen. MOPA staat voor Master Oscillated Power Amplifier. Er is geen “deurtje” om de pulsen te genereren, maar elke puls wordt door de versterker geleverd. De juiste technische uitleg is nog een stuk ingewikkelder. De leveranciers van lasers die dit goed onder de knie hebben kunnen elke puls exact dezelfde energie meegeven. Dit resulteert in samenwerking met de juiste optieken en besturing in een perfect graveerresultaat. Lion Lasers gebruikt enkel MOPA-fiberlasers in hun graveersystemen.
CW staat voor Continues Wave en wil niets anders zeggen dat je een “normale’ niet gepulste laserbron hebt. Toch kan ook een CW laser pulsen door het snel in en uitschakelen van het vermogen. Dit noemen we moduleren. Het verschil is dat de puls niet boven het maximale gemiddelde vermogen uitkomt. Een gepulste laser kan normaal vele malen boven zijn gemiddelde vermogen pulseren.
Bij Lion Lasers is onze “Industrial” een fiber laserbron met een vaste pulslengte. Onze “Nano” fiber lasers hebben instelbare pulslengtes. Dit betekend dat je door de puls korter of langer op het materiaal los te laten een ander effect kunt creëren.
Er is een verschil tussen een strakke lasergravure en een leesbare markering op een product. Met de zwaardere snijlasers voor metaal kunnen we wel die markering maken. Maar je kan het niet naast een gravure van een Lion Fiber leggen, dat is van een andere orde. Bovendien gaan gravures met een galvo-systeem zoals de Lion fiber is over het algemeen veel sneller. Toch is een onderdeelnummer mee graveren op een Lion Metal helemaal geen gekke optie. Maar we doen dat liever op een minder opvallende plaats.
Sommige dunne materialen zoals folies of dunne plaat zijn zelfs heel goed met een galvo-gestuurde markeersysteem te snijden. Mits je een goede laserbron in het systeem hebt zitten. Zo wordt bijvoorbeeld zilver gesneden tot 1 mm dikte en diverse soldeerfolies en hoge treksterkte folie RVS bladveren. Toch is het echte snijwerk natuurlijk voorbehouden aan een echte snijlaser. Die heeft met zijn kop met axiale gasflow en follow focus de juiste zaken in huis het meer gebruikelijke werk te snijden.
Over Veiligheid
Bekijk de vragen over de veiligheid omtrent lasers hier.
Alle lasers die toegepast worden voor laserbewerkingen vallen onder de categorie gevaarlijke lasers (Laserklasse 4). De ene laser kan echter wel veel gevaarlijker zijn dan de andere. Machines van Lion Lasers worden overigens altijd in een veilige omkasting geleverd. Uitzondering zijn de inbouwmodules waarbij de klant of integrator zorgt voor veilige afscherming.
Verschillende lasermachines en alternatieve verspaningsmachines hebben elk hun eigen mate van gevaar en als het goed is beiden afdoende afscherming en beveiligingen om veilig mee te kunnen werken. De gevaren kunnen wel van andere aard zijn. Lion Lasers stelt zich in elk geval altijd als doel een systeem te leveren dat zo min mogelijk gevaar kan opleveren. Veel van onze systemen zijn daarom zelfs in een ziekenhuis, school of kantooromgeving in te zetten.
Een hele nieuwe RI&E opstellen is niet nodig, maar je bent wel verplicht om voor alle arbeidsrisico’s een beoordeling te hebben in je RI&E. Je kan meestal volstaan om een beoordeling van een nieuw arbeidsmiddel (of het een lasermachine is of iets anders) toe te voegen aan je bestaande risico-inventarisatie.
Personeel van een bedrijf valt onder de ARBO-wet en dient zo goed mogelijk tegen gevaren beschermd te worden. Als het mogelijk is om de laser veilig af te schermen is het in principe verboden om met een open laser te werken.
Zelfs dat mag in een productieomgeving alleen onder strikte voorwaarden. Ook hier geldt: als het mogelijk is om het proces veilig af te schermen is het verboden om het open uit te voeren. Ook de machine-richtlijn schrijft voor dat een fabrikant alle maatregelen moet nemen om te voorkomen dat PBM’s (Persoonlijke Beschermings Middelen) nodig zijn. PBM’s mogen pas toegepast worden als het proces praktischer wijze niet af te schermen is.
Er zijn hele leuke systeempjes voor weinig geld op AliXpress te koop. Mocht je overwegen om die bedrijfsmatig in te zetten, besef je dan wel dat deze systemen zeer waarschijnlijk nooit aan de Europese regels voldoen. Ook niet als er een plakkertje met CE-logo op staat. Als werkgever ben je in zo’n geval zelf importeur en volledig aansprakelijk als er ongelukken gebeuren. Ons advies: speel er thuis mee als je weet waar je mee bezig bent en schaf op het werk alleen deugdelijke lasersystemen aan. Dat is meteen een heel stuk bedrijfszekerder. Nog een tip: de meeste bijgeleverde laserbrillen bieden nauwelijks bescherming tegen de geleverde laser. Een metalen doosje erover kan dus geen kwaad.
Over Processen
Bekijk de vragen over de processen hieronder.
Schoonmaken met een laser, ook wel laser-cleaning is een heel mooi alternatief voor onder andere (zand-) stralen. De laser kan je vol automatisch een vlak laten afscannen door lijnen te laten schrijven met hoge pulsenergie. Met de afstemming van de juiste laserbron, optiek en instellingen kan je bijvoorbeeld een oppervlak activeren (opruwen), ontdoen van aangekoekte resten, ontlakken of matteren.
In veel applicaties is het mogelijk om zandstralen te vervangen voor een laserproces. Dit kan voordelen bieden op gebied van energieverbruik en minder afval opleveren. Straalgrit dient als chemisch afval verwijderd te worden. Bij laseren wordt alleen het vuil opgevangen en is er geen extra toegevoegd afval. In veel applicaties is de laser nog wel wat langzamer of zijn er hoge vermogens nodig om de snelheid van zandstralen te evenaren.
Als leverancier van lasers zou je verwachten dat wij laser altijd beter vinden. Wij zijn in veel situaties fan van een laseroplossing. Toch zijn er ook situaties waarin waterstraalsnijden een betere keus kan zijn. Over het algemeen is het zo dat bij snijden van dunne plaat (tot 5 mm) een lasersysteem per snede goedkoper en beter uit de bus komt. Bij snijden van grotere diktes kan een waterstraalmachine vooral in aanschaf nog een stuk voordeliger zijn. Lion lasers bekijkt graag met u wat voor uw situatie de beste keuze is.
Voor het bewerken van metalen heeft de fiberlaser een betere absorptie en dus bijna automatisch een hoger rendement van laserenergie. Vroeger was er nog geen fiberlaser en was de CO2-laser het apparaat dat veel laservermogen kon leveren. Door zijn hele lage absorptie is het op de meeste toepassingen op metaal een achterhaalde techniek. De aanschaf, energie- en verbruikskosten zijn vele malen hoger dan een fiberlaser die dezelfde snijsnelheid kan halen.