Ontstaan van Lion Lasers

HISTORIE

Robert van Teeffelen vertelt:

In 2000 studeerde ik af met als specialisatie lasertechnieken. Na een tijd experimentele machines te hebben ontwikkeld en gemaakt op de TU in Eindhoven werd er vanuit de garage begonnen met een bedrijf in laserbewerkingen. De eerste stap was een Nd:YAG laser speciaal voor hoogwaardige gravures in metaal en kunststoffen. We verkochten de machines van een Duitse fabrikant aan onze klanten in Nederland, maar de nadruk lag vooral op het uitvoeren van graveerwerk in opdracht van klanten. Vanuit het “atelier” in onze tuin werden (soms met de hele familie) duizenden onderdelen, aanstekers, pennen, bekers en andere voorwerpen gegraveerd.

In 2006 kochten we onze eerste echte bedrijfruimte: een flinke ruimte over 2 verdiepingen in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Gijzenveld in Breda.

Toen ik op de Universiteit Eindhoven veel met Chinezen samenwerkte kreeg ik het idee om vanuit China lasersystemen te gaan importeren. Samen met een Chinese collega reisde ik heel China af om te kijken of daar goede producten gemaakt werden. Onze eerste systemen haalden we in 2007 naar Nederland en gingen als warme broodjes over de toonbank. We waren in die tijd de enige leverancier van Chinese lasersystemen welke deze professioneel aanbood met installatie, training en onderhoud. Bovendien werden alle systemen eerst door ons dusdanig aangepast waardoor ze aan de CE-eisen voldeden.

Toch was dit niet de kwaliteit die wij als techneuten voor ogen hadden. We zochten een compromis tussen de Chinese prijzen en de Duitse kwaliteit. Tegelijkertijd groeiden we uit ons jasje.

Eind 2009 was ons 2e bedrijfspand aan het Gijzenveld een feit. We kregen meer ruimte, die nodig was om zelf lasersystemen te gaan ontwikkelen. Dat resulteerde al vrij snel in 3 nieuwe lasersystemen, made in Breda. De LionIndex, de LionFiber en de LionMatch vooral geschikt voor het markeren (graveren) van grotere productieaantallen. Een jaar later zag de eerste Nederlandse graveerlaser het levenslicht. De BabyLion was geboren. Een compact, all-round lasersysteem voor zowel de hobbyist als de professional. Allemaal bedoeld als “standaard”-machines met een zo breed mogelijke inzetbaarheid. Ongeveer gelijktijdig werd de laatste hand gelegd aan de Lion Jeans. Speciaal ontwikkeld voor het aanbrengen van prachtige designs op spijkerstof, fleece en leer.

Het bedrijf kreeg in deze fase steeds meer professionelere klanten. Grotere bedrijven met grotere productievolumes. Onze positie als enige partij in Nederland die industriële lasersystemen op maat kan maken zorgde voor een vraag naar steeds meer klantspecifieke oplossingen. Zoals de “Eierlaser”. Deze groei resulteerde al snel in weer een ruimteprobleem. Er werden eerst nog 2 unit’s bijgehuurd van een buurman, maar eind 2014 hadden we onze zinnen gezet op het nieuwe pand aan de Nikkelstraat in Breda.

Met het inrichten van het bedrijfspand konden we meteen onze werkprocessen beter inrichten. De Chinese machines zijn inmiddels uit het assortiment gegaan, maar we houden nog steeds vast aan concepten met een zo scherp mogelijke prijs. Door slimmer ontwerpen kunnen we met minder arbeid een hoge Nederlandse kwaliteit machines in de markt zetten. Met trots hebben we het dan ook over “Dutch Laser Systems”. Laser systemen gemaakt in Nederland.

Mijn visie voor het aannemen van personeel is altijd geweest dat motivatie en plezier in je werk op de eerste plaats komen. Ik pas liever de functie aan aan de persoon dan dat ik iemand in een hokje duw waarbinnen hij of zij zich niet gelukkig voelt. Ik ben trots op een geweldig team van mensen dat in een plezierige sfeer de mooiste apparaten weet te ontwikkelen. Mensen die klanten weten te verrassen met net even dat beetje extra. Altijd zin in een uitdaging, werkend aan een nieuw product of testen doen voor een nieuwe vraag uit de markt. Zo blijven we de lat telkens hoger leggen.